aku adalah aku

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
Tukar warna background

Sunday, March 20, 2011

Fenomena Super Moon

Aku pon ade dengar pasal fenomena big moon ni. Tapi tak berkesempatan nak tengok bulan malam semalam. Rugi kan. 


this pic aku amek dari fb


ni pic dari Oh! Media
Statement Oh! Media
Betul khabar angin yang tersebar mengatakan yang hari ni bulan akan mengambang penuh lain daripada yang biasa. Masa kami nengok tadi, inilah pertama kali bulan nampak seakan-akan terapung di bawah awan begitu rendah sekali. Menurut kajian, fenomena ini kali terakhir berlaku 18 tahun yang lepas. Bagaimanapun kali ini adalah yang paling hampir Bulan berada dengan Bumi. Kalau korang belum nengok, masih sempat lagi ni sebelum siang. Pergilah. Btw, gambar kredit kepada Arham Fawwaz. Maklumat lanjut mengenai fenomena ini, boleh refer di http://goo.gl/fFXnI





KELIHATAN bulan diliputi sedikit awan ketika fenomena, Super Moon, yang berlaku 20 tahun sekali apabila bulan berada lebih dekat dari jarak biasa orbit iaitu pada jarak 356,577km berbanding jarak purata iaitu 384,403km. Gambar dirakam di Felda Gunung Besout, Sungkai, Perak, 19 Mac. - UTUSAN/AZLAN BAHRUM

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Labels ♥