aku adalah aku

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
Tukar warna background

Wednesday, January 12, 2011

NaK PaKai BRaCes, TaPi TaKoT SaKeT

hari ni tetibe je hati rase teringin nak pakai braces... haha!! ngek jew!!

tapi ade satu bende tu yang menghalang sangat2... 

takot saket woo!!

cane2 pon aq nak gak pakai braces... kaler purple gitu... 
pastu nk senyum lebar2... hehek~

tgh dok usha2 citer latest kt blog, terbace lak blog si fatin liyana... die ade bg sket tips kalo nk pakai braces... tapi yang paling menarik perhatian aq adalah mengenai betapa saketnye pabile memakai braces...

SAKIT bile PAKAI braces?

1. SAKIT BILA PAKAI SEPARATOR - separator ni adalah penjarak gigi. orthodontic akan letak separator kat in between gigi geraham korang yang kuat tu supaya gigi korang jarak-jarak sikit. Separator ni dipakai before orthodontic fix braces kat gigi korang. Kiranya rasa sakit tu sekali je. Tahap kesakitan adalah melampau sampai tak boleh nak makan apa-apa. Lama kesakitan : 3-5 hari

2. SAKIT SEBAB ADA ULCER - ulcer ataupon nama kampongnye mate ikan akan mula menumbuhi bibir & lidah. Tahap kesakitan adalah tahap tahap ayam jer kalau nak dibandingkan dengan kesakitan yang dialami ketika memakai separator. Kenapa boleh ada ulcer? Sebab braces tu adalah besi yang dianggap foreign matter oleh mulut. Mulut menghadapi masalah adaptation yang menyebabkan brackett braces berlanggar-langgar dengan anatomy cik mulut anda. Lama kesakitan : 1minggu atau lebih bergantung kepada kehebatan cik mulut mengadaptasi

3. SAKIT SETIAP KALI FOLLOW UP SEBAB WIRE TERLALU KETAT - kesakitan ini akan datang menghampiri anda setiap kali anda balik dari follow up (sebulan sekali). Orthodontic akan ketatkan wire supaya gigi anda rapat. Tahap kesakitan bergantung kepada berapa ketat orthodontic tu bikin. Rasa sakit dia macam gigi nak luruh. Lama kesakitan : 1-2 hari.


4. SAKIT SEBAB CABUT GIGI - cabut gigi memangla sakitkan sebab gigi tu sihat, utuh & cekal. Tapi apalah sangat cabut gigi sebatang dua untuk kecantikan yang abadi. 30 minit sebelum cabut gigi, telan pain killer & jangan tengok jarum. Yang penting, tabah!!

cambes lak bile tgok  org pakai braces ni... leh tutop2 sket gigi kunen tu kan... hehe~

ngee...



1 comment:

  1. mmm..tol tue tp sakit tue leh je tahan..heee....blog walking here...singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda atau wat yg tersyg...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Labels ♥