aku adalah aku

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
Tukar warna background

Thursday, February 28, 2013

HUKUMAN GANTUNG


HUKUMAN gantung sampai mati merupakan hukuman paling berat yg boleh dijatuhkan ke atas mana2 orang perseorangan yg didapati melakukan kesalahan di bawah akta2 tertentu seperti yg telah diperuntukkan oleh undang2 negara. Hanya seseorang wanita yg sedang mengandung sahaja boleh dikecualikan dpd hukuman tersebut tetapi mahkamah boleh menggantikannya dgn hukuman penjara seumur hidup seperti yg termaktub di bawah Seksyen 275 Kanun Prosedur Jenayah (CPC). Berbalik kepada hukuman mati ini, ia bukanlah satu proses yg mudah kerana banyak prosedur dan peraturan yg perlu diikuti oleh pihak penjara sebelum dibolehkan melaksanakan hukuman yg menakutkan ini.


Untuk itu, Jabatan Penjara Malaysia telah melantik beberapa org pegawainya utk menyandang jawatan paling menggerunkan ini yg dinamakan Pegawai Tugas Khas atau 'Tukang Gantung'. Tukang gantung bukanlah satu jawatan yg diimpikan oleh mana2 pegawai jabatan ini kerana ia dilihat sebagai satu tugas yg cukup mencabar, baik dari segi fizikal mahupun spirituil. "Memang berat tugasan ini kerana kami boleh diibaratkan sebagai 'pencabut nyawa' tetapi kalau bukan kami yg buat kerja tersebut, siapa lagi?'' katanya dalam satu pertemuan baru-baru ini.

Melihat pada fizikalnya sendiri ia sudah cukup menggerunkan. Dengan ketinggian hampir enam kaki dan berat mencecah 100 kilogram, pegawai penjara yg sudah berkhidmat lebih 20 tahun ini juga mempunyai raut wajah yg cukup garang. Pendek kata, melihat wajahnya sahaja boleh membuatkan banduan 'kecut perut'. Pun begitu, beliau mengakui tidak ramai warga Jabatan Penjara waima anaknya sendiri tahu yg di sebalik tugas harian sebagai pegawai penjara, beliau juga sebenarnya menjalankan tugas sebagai tukang gantung. "Isteri saya sahaja yg tahu tugas saya ini tetapi kami tidak pernah berbincang mengenainya, saya pun tak pernah bercerita dgn saudara-mara apatah lagi berborak mengenai 'kerja' itu di kedai-kedai kopi kerana tiada apa yg perlu dimegahkan dgn tugas ini. Pendek kata bila bercakap mengenai hukuman mati, semuanya automatik menjadi rahsia, org tak tahu saya tukang gantung malah saya sendiri pun tidak tahu siapa yg akan saya gantung," katanya.

Menurut pegawai yg berusia dlm lingkungan 50-an ini, beliau hanya tahu identity banduan yg akan digantungnya itu kira2 sehari sebelum hukuman tersebut dilaksanakan. Katanya, "tugas menggantung pesalah selalunya dijalankan pada hari Selasa dan Khamis iaitu di antara pukul 5 hingga 7 pagi". Sejurus sebelum menjalankan tugas tersebut, beliau terlebih dahulu secara berseorangan akan masuk ke bilik banduan yg dimaksudkan sebelum menggari tangan pesalah tersebut ke belakang. Beliau kemudian akan menyarungkan muka pesalah dengan kain hitam dan membawanya keluar dari sel akhir utk ke bilik gantung sambil dibantu beberapa wadar yg lain.

"Sebelum tugas menggantung dilakukan, saya akan mengambil ukuran berat banduan dan ketinggiannya terlebih dahulu, selalunya semakin berat seseorang banduan semakin pendek tali yg digunakan dan begitulah sebaliknya. Ini penting kerana jika salah perkiraan, ia akan mencederakan leher banduan, silap hari bulan kepala boleh putus dari badan, apa pun saya bersyukur kerana kes seperti itu tidak pernah berlaku dalam sejarah pelaksanaan hukuman mati di negara ini", katanya.

Mengenai keadaan mayat, pegawai tersebut memberitahu, selalunya muka pesalah akan bertukar kebiruan atau kehitaman selepas digantung kerana kekurangan oksigen. Ujarnya, "lidah pesalah juga akan terjelir sedikit dan leher akan mengecil hingga sekecil batang penyapu. Tetapi yg paling menggerunkan, sebaik sahaja ikatan dilonggarkan, selalunya akan kedengaran bunyi 'dengusan' dpd mulut mayat berkenaan. Bunyinya seperti ini.... eeeerrrrkkk, ia sebenarnya hasil tindak balas gas dlm badan tetapi kalau kita tak biasa, kita mungkin terkejut besar", katanya sambil ketawa.

Menurut beliau, sebelum digantung, pesalah akan diminta berdiri di atas sebuah platform. Setelah mendapat isyarat dpd pegawai atasannya, barulah beliau menarik 'gear' dan platform itu akan terbuka hingga menyebabkan tubuh pesalah jatuh ke bawah. Tidak seperti yg difikirkan oleh kebanyakan org, sebenarnya tidak ada beban seperti guni pasir atau beg yang diikat di kaki pesalah. Selalunya sebaik sahaja terjatuh ke bawah, tulang leher pesalah akan terus patah atau lari dari kedudukan hingga menyebabkan dia mati serta- merta. Setelah dibiarkan tergantung untuk seketika, mayat akan diturunkan sebelum diperiksa oleh doktor yg bertugas. Mayat pesalah juga tidak perlu menjalani proses bedah siasat seperti persepsi sesetengah pihak. Ia sekali gus menamatkan cerita-cerita 'nakal' kononnya organ pesalah akan diambil untuk dijual dan sebagainya.

"Selepas itu, mayat akan diserahkan kepada waris atau keluarga utk diuruskan pengebumiannya. Kerja2 menggantung pesalah akan dilakukan dgn cepat dan pantas tak sampai beberapa minit pun. Pada saat itu tidak ada ruang utk melakukan kesilapan, semuanya mesti cepat dan sempurna. Kami juga tidak akan bercakap2 baik sesama anggota mahupun dgn pesalah dan hanya menumpukan perhatian pd tugasan yg diberi. Matinya pesalah bermakna tugas kami pun selesai, selepas itu kami semua akan kembali menjalankan tugas hakiki masing2 dan meneruskan kehidupan seolah2 tidak ada apa2 yg berlaku," katanya.

Mengenai 'gangguan' yang diterima sepanjang menjalankan tugas ini, beliau mengakui pernah 'dikacau' namun menganggap ia adalah asam garam dlm kehidupan seseorang tukang gantung. Pernah suatu ketika dulu, katanya, ada seorang banduan akhir yg meminta utk menghisap rokok sejurus sebelum digantung. Pada awalnya beliau bersetuju utk memenuhi permintaan banduan tersebut tetapi disebabkan faktor masa dan peraturan, beliau terus menjalankan perintah gantung tanpa banyak bicara. Tiba2 suatu malam ketika saya sedang tidur, mayat lelaki yg saya gantung itu 'datang' dlm keadaan terbongkok2 di bucu katil dan mencuit2 tubuh saya. Dia kemudian meletakkan jarinya ke bibir seolah2 mahukan rokok yg saya janjikan padanya dulu, bagaimanapun dgn hormat saya memintanya pulang dan dia pun terus menghilangkan diri. Sehingga kini saya tertanya2 adakah perkara tersebut memang betul2 berlaku ataupun cuma mainan tidur semata-mata, katanya sambil tersenyum.

Selain itu, beliau mengakui selalunya akan menerima 'alamat' beberapa hari sebelum ditugaskan utk menggantung pesalah di penjara. Antaranya beliau akan rasa panas di belakang leher, berdebar2, gelisah dan tidak sedap hati. Selalunya selepas beberapa hari mengalami gangguan tersebut, beliau pasti akan dipanggil oleh ibu pejabat utk menjalankan tanggungjawabnya. Kalau diikutkan, Jabatan Penjara Malaysia boleh berbangga kerana kita di sini menjalankan tugas dgn seteliti mungkin sehingga tidak ada setitis pun darah yg keluar dari tubuh banduan yg kita gantung berbanding hukuman tembak dan kerusi elektrik yg dilakukan di penjara-penjara luar negara, ujarnya.

Mengenai tali yg digunakan utk menggantung pesalah, beliau berkata, ia merupakan tali khas yg diimport dari luar negara dan harganya mencecah ribuan ringgit. Ini kerana tali tersebut sangat berkualiti, tahan lasak serta tidak melukakan leher pesalah. Beliau yg mengakui kerap tersentuh hati ketika melaksanakan hukuman gantung menasihati orang ramai supaya menjauhi jenayah kerana ia boleh merosakkan diri sendiri, bangsa, negara dan agama. Cuma saya minta orang ramai supaya jgn menghina banduan2 akhir ini kerana mereka sekurang2nya tahu bila akan mati dan berkemungkinan sudah bertaubat, tetapi bagaimana pula dengan kita?

Terus terang saya katakan ada kalanya mayat mereka lebih sempurna dpd mayat org lain, ada mayat banduan yg saya gantung itu berbau wangi dan ada yg wajahnya berseri2 serta tersenyum seolah2 pemergian' mereka dirahmati-Nya, ujar beliau.

Sebelum meminta izin untuk berundur diri, beliau berkata kepada penulis: "Saya berharap cerita saya ini dpt memberi keinsafan dan pengajaran kpd kita semua. Ingatlah, seandainya saya sudah menarik 'gear' di bilik gantung itu, hanya keajaiban sahaja yg boleh menyelamatkan nyawa banduan tersebut dan sejarah telah membuktikan keajaiban itu tidak pernah berlaku!''

Sunday, January 20, 2013

Kucing Saya Keracunan

Hari ke-2 di rumah baru, MAMA CAT terkena keracunan. Takut betol kalau tibe-tibe die mati. Terus search kat internet, cara-cara merawat kucing yang keracunan.

Punca-punca:
peluntur pakaian/clorox
ubat gegat
pencuci lantai

Tanda-tanda keracunan disebabkan bahan kimia:
muntah
jatuh sakit serta merta
mulut berbuih-buih
tidak bermaya
sakit perut/cirit

p/s: harap-harap kucing kami sihat semula. :(

Thursday, January 17, 2013

pindah.berpindah.terpindah.pindah-memindah.


Selepas 10 tahun tinggal di Dungun, akhirnya kami sekeluarga berpindah semula ke Kuantan.
Segala suka duka, menangis ketawa, susah senang akan menjadi kenangan.
Walaupun sedih, terpaksa juga menerima takdir hidup.
Semoga penghuni baru dapat menjaga rumah ini sebaik mungkin.
Gudbye Dungun. Till we meet again. =(


Monday, December 17, 2012

Tallest Buildings in the World


'Kelebihan I-City Shah Alam'

I-City, bertukarlah kau jadi kebun kelapa sawit....


Aku marah dan aku tak boleh tidur. Aku sampai I-City pukul 9 malam, dan aku pulang pukul 11.30 malam. Selama 2 jam setengah, adalah masa masa yang aku menyirap, aku menggeleng, aku merenung tajam, dam aku luka jiwa raga.

Aku kena main dan aku kena tipu.


Pakcik dan makcik dari kampung juga ditindas, dan ditipu secara professional. Dirompak duit poket mereka secara 'as per term and condition', juga yang paling memilukan..dibunuh harapan dan kegembiraan mereka dengan begitu saja.

Ya. Aku rasakan, aku dikenakan harga yang tidak patut untuk secebis keseronokan keluarga yang tak setara mana. Lagi pedih, bila kumpulan manusia yang ramai berpusu ke situ terdiri dari kumpulan pakcik makcik dari Kokdiang, Gua Musang, Felda Chenor, Padang Melangit dan Mersing. Mereka ini membawa ahli keluarga, anak anak kecil, sanak saudara dan mungkin anak anak jiran yang teringin menumpang bercuti ke kota. Mereka ini, dari riaknya..bukanlah semuanya berpangkat pegawai, jauh sekali memiliki harta berjuta, mereka ini semuanya rakyat marhein, yang bercita nak mengembirakan keluarga dengan membawa mereka berjalan ke sini, ke I-City.

Sebelum aku teruskan, mungkin aku boleh katakan yang i-City ni dibuat untuk pelancongan domestik. I-City pada telahan awal aku adalah tempat rakyat jelata menikmati keseronokan, dengan maksud, kerajaan (samada pusat atau negeri) atau syarikat yang menyelenggara mengenakan caj yang berpatutan dan tidak misleading. Sebaliknya aku salah, pakcik makcik juga salah. i-City rupanya bercita cita besar untuk memebelikan kereta Ferrari spider untuk setiap ahli lembaga pengarahnya.

Mari aku ceritakan celakanya.

Yuran entry, selepas 7pm, RM10. Ini aku boleh terima. Normal dan tiada yang aneh.

Ok sekarang, tempat paling attractive di I-City, namaya SNOWALK. Idea SNOWALK ni nak bagi rakyat Malaysia merasa hidup di Iceland.
Nak masuk sorang kena bayar dalam RM35-40 dewasa. Aku masuk ber empat semua sekali RM120. Ini pun, aku boleh terima lagi masa bayar sebab aku syak mestila SNOWALK ni power betul, boleh imitate almost exactly Iceland, atau Alps setidaknya. So RM120, setel..ready to rock in!.

Wooo..bila aku dah masuk, rupanya kena rilek dulu, kena ambil jaket (ini masuk pakej, mujur). Lagi, yang pakai selipar, kena sewa kasut, beli stoking, beli sarung tangan (sewa ke beli atau dah tak peduli sebab masa ni aku mula menyirap). Aku cakap pada fateem, faseeh dan cikgu, kita masuk je dengan kasut yang sedia ada. Walaupun subconscious mind aku tahu yang kasut si fateem dan faseeh ni tak boleh bertahan dalam cuaca Iceland, tapi hati aku yang memberontak ni menghalang dari pegi sewa atau beli. Bukan sebab aku berkira, atau aku kedekut, tapi aku fikir..kalau I-City tahu stoking, sarung tangan dengan kasut Pua Chu Kang ni adalah dresscode sewajarnya, kenapa kau tak caj aku RM200 awal awal tadi? lepastu kau bagi aku kasut, stoking dengan sarung tangan terus, nampak tak sekarang? kalau aku dah bayar sekali, lepastu aku kena bayar lagi dan lagi, itu pada aku adalah perangkap dan penipuan.

Denga berat hati, aku dan ahli keluarga melangkah masuk, elok gaya nak masuk, brader jaga pintu spund cikgu, "handbeg tak boleh bawak masuk". Aku balas balik dengan sabar,"handbeg nak kena letak mana?". "Dalam locker kat sana", brader ni balas tenang. Aku suruh cikgu pergi setelkan handbeg dia, dan teruskan bersabar. Selang beberapa minit, cikgu datang balik pada aku, lalu dia tanyakan benda yang bikin aku lagi menyirap, "ada duit kecik? locker tu kena bayar". Dekat stage ni, aku geleng kepala. Aku dah tahu semua yang akan aku lalui lepas ni dalah mengkaya rayakan pemilik I-City, secara langsung membunuh jiwa aku dan pakcik makcik yang mengharapkan secebis gembira berjalan ke sini.

Dalam kabin SNOWALK, boleh aku simpulkan, macam kau duduk dalam peti ais tempat beku. Ada igloo, ada lampu lampu, ada sedikit gelongsor ais. Aku tak nak komen apa yang dia sajikan sebab mungkin itu idea sebenar I-City, tapi aku fikir they can do much more better. Dan bila aku marah, aku akan jadi detail, "is this the best they can offer?". Aku mula nampak hal hal yang kacau fkiran aku, kenapa takde salji? kenapa takde paramedik standby kat luar kalau anak anak aku kena frostbite? kenapa kabin ni takde seni, kompressor aircond merata rata, beam beam dan structure bangunan obviously there, sebijik macam kau jalan kat carpark cuma bezanya kau sejuk. Kenapa jaket yang dia bagi ni zip rosak, butang rosak? kenapa tak banyak variety? kenapa tempat kecik?
Nampak, benda ni patutnya senang, tapi bila aku dah mula kacau bilau dari awal, semua aku tengok salah. dan yess memang overall SNOWALK sucks big time.

Aku keluar dari SNOWALK bila faseeh menangis sebab tak tahan sejuk ais banyak masuk dalam kasut dia. Bila aku sampai kat luar, aku tengok ramai yang menggigil sejuk, kasut yang sewa tadi semua bukak. kaki mereka aku tengok merah. Temperature terlebih sejuk ke aku tak tahu. Aku tak pernah pegi Iceland, Alps pun aku tak pernah pegi, aku tak tahu sejuknya macam mana. Lantaklah!

Aku cuba bertenang, dan melepak dekat patung zirafah. fateem dengan faseeh nak main keretapi, kapal dan wheel apa benda entah. Aku tengok kawasan permainan ni semua berkumpul di satu port. Dalam kepala aku fikir macam ni, aku beli tiket sekali masuk, say RM20 sorang, atau berapa berapa lah, lepastu boleh main freeflow. Pergi matiii dengan fkiran aku, I-City lagi pandai korek duit dengan menggadai perasaan kesian mak ayah pada anak anak.

Ada 6-8 jenis permainan, dia caj RM5/person untuk satu game. Ada 2-3 game yang RM10/person. Beli tiket pakai macam smartcard. Kiranya kalau baar RM50, pakaila kad tu sampai habis. **** anak aku 2 orang sekali naik keretapi yang pusing tak sampai 5 round, tak sampai 5 minit in fact, aku kena bayar RM10. (RM5/person). Itu yang RM5, yang game RM10 pulak, baraaii!. Setengah jam, RM50 gone. Come on what kind of pleasure the kids will have for half an hour?
Dalam hal ni, kau orang kena clear standpoint aku. Aku tak bercakap untuk aku saja. Aku bercakap untuk orang lain, yang mungkin bajet mereka lagi kurang tapi dah terperangkap. Apa yang terperangkap? Kau bagitau anak anak kau nak datang I-City, mereka happy, bila dah sampai..pehh ambik beratus nak kena keluar. Takkan dah kat situ kau nak cakap kat anak anak kau "Janganlah..mahal lah".
yang aku cerita keretapi 5 minit tak sampai tu apply pada semua game. Aku rakam fateem dan faseeh naik keretapi tu exactly less than 4 minit.

Kau orang sabar. Aku belum habis lagi ni.

Berbalik pada hal permainan. Masa di kaunter, dekat depan kaunter, clearly stated "RM5/person" untuk game game yang disenaraikan. Macam aku bgtau tadi, ada setengah game" RM10/person". Isu kedua timbul bila faseeh dinafikan hak untuk bermain kapal apa benda entah sebab tinggi dia tak lepas benchmark. Ohhhh yang ini aku betul betul fak!. Aku tarik faseeh keluar, sambil kepala aku cuba rasionalkan situasi. Exactly belakang faseeh, ada sorang budak perempuan, tinggi dia siiikiiittt je lagi nak sampai benchmark, terus budak lepas SPM yang jaga entrance reject suruh keluar. WOW! for God sake faseeh dan budak perempuan dah beratur 15 minit semata mata nak main, when they turn come, kau just suruh keluar sebab tak lepas height?

Ayah perempuan tu cuba slowtalk dengan budak jaga entrance, kesian aku tengok orang kampung sorang sini, kesian lagi aku tengok anak dia yang terkebil kebil tak dapat main. Sabar aku hilang bila budak yang jaga tadi jawab endah tak endah dengan ayah budak perempuan tu. Sabar aku diakhiri dengan makian orang putih ditengah khalayak orang ramai. Aku tak boleh kontrol sebab aku kesian betul dekat faseeh, lagi aku kesian dekat budak perempuan yang terkecil kebil kecewa tu.

Aku ajak ayah budak tadi pergi kaunter. Sampai di kaunter aku bagitau yang "kenapa masa beli tiket you tak cakap budak budak ni ada height limit?"
Pehhh makwe kaunter tu bagi jawapan bijak,"Kat atas kan ada beritahu" sambil dia tunjuk kat atas dinding (kau kena dongak kalau nak baca satu satu) ada A4 beberapa keping yang beritahu game game yang ada height limit, dan Yes, font dia aku tengok macam font 14 atau paling besar 16.

Lalu aku khutbah pada dia, kenapa dekat depan kaunter ni tak tulis pulak? dan kenapa kau, sebagai penjual tiket yang tahu permainan ni semuanya untuk budak budak tak beritahu awal awal "encik, untuk game ni game game ni, budak bawah 120cm tak boleh main", kenapa kau tak buat? kau harap orang baca benda info yang berselerak, dalam keadaan orang ramai, nak cepat, nak bagi budak budak seronok. Ni sama la macam jual buah Strawberry kat petaling street letak sigboard besar RM5. Mindtrick, sebab by default orang ingat sekilo RM5, orang tak banyak tanya terus mintak sekilo. Hahh ambik kau rupanya RM5 ni untuk 100gram. Tulisan 100gram ni kecik halus je dia letak tepi RM5. Memang ada point yang ko salah sebab tak teliti, tapi dalam masa yang sama, kau rasa kena tipu tak? sebab dalam keadaan sibuk, orang ramai berpusu, berapa kerat manusia je boleh bagi attention to detail?. Ini nama dia manipulation.

Dan akhir sekali, smartkad tu, kalau kau tak habis main, duit dalam tu banyak lagi, kau boleh refund RM5 sahaja. Maknanya, katala duit dalam tu ada lagi RM30, tapi anak kau dah mengamuk nak balik, atau tiba tiba dia sakit perut kena bawak ke hospital. Burnlah duit tu. Unless kalau kad tu boleh bawak balik dan esok kau datang lagi sambung pakai, itu aku tak tahu lah boleh ke tidak. Tapi berapa ramai pakcik makcik Kokdiang nak datang balik esoknya semata mata nak habiskan baki duit RM30?
Nampak tak macam mana orang kampung kena main?

Aku dah tak larat nak menulis. Lama dah aku tak menulis panja SEMBANG KENCANG...ng.
Kesimpulan yang aku boleh bagi;
Aku berharap, I-City ni, kau bertukarlah menjadi kebun kelapa sawit.

source: Fdaus Ahmad

p/s: ramai sangat yang dah tertipu termasuk aku.. huhu..

Saturday, December 15, 2012

Excellent Quotes


Watak – Watak Pengguna Di Facebook


1. MODEL
Tukar gambar setiap hari

2. PENJENAYAH
Tukar nama setiap hari…

3. OVER ACTING @ PERASAN BAGUS

Namanya menggunakan simbol² sehingga menyusahkan kwn² nak cari terutamanya ketika kecemasan (Contoh - 71M@T -> Jimat)

4. WARTAWAN

suka menyebarkan pesanan, walaupun tak penting !

5. PENGGANAS

Suka menyebarkan link yang menakutkan (contoh : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana etc)

6. BINTANG FILEM

Suka update status setiap 5 minit

7. BINGUNG

Tidak dapat membezakan ruang untuk wall post atau status -.-’

8. PERASAN HEBAT

Selalu melaporkan dimana lokasi semasa setiap masa ! Contoh ( otw ke Mydin Mall ) kemudian ( di Mydin Mall shopping jap ) kemudian ( karaoke di Mydin Mall ) bla..bla..bla.. Semuanya berlaku dlm 1 jam. So annoying okayy ==”

9. BUDAK HINGUSAN

Selalu menampilkan gambar dgn gaya aksi ! (contohnya amek gmbr dgn mulut terbuka luas, tak takut ke lalat masuk dlm mulut ?

10. SHOWOFF

Nak makan pun siap ambil gambar dulu dan dibuat pic profile.

p/s: anda watak yang mane? =)


Tuesday, September 25, 2012

IZINKAN SAYA BERZINA DENGAN ANAK PAKCIK?


Gadis : Masuk lah dulu, jumpa dengan ayah saya
Teruna : Boleh ke?
Gadis : Masuk je lah, saya nak siap

Menyusup masuk si teruna melalui pintu utama. Pintu yang siap terbuka mengaluka-alukan kedatangan si Teruna.

Teruna : Assalamualaikum.
Bapa G : Waalaikumusalam.

Melihat pada lantangnya suara bapa si gadis, terus si teruna kaku membatu. Lantas si gadis menarik tangan si teruna menyedarkan dari lamunan itu.

Gadis : Mari, duduk kat kerusi
Teruna : eh.

Setelah tangan dihulur dan salam bertaut, duduklah si teruna di kerusi hampir menghadap bapa si gadis. Hanya surat khabar yang menjadi tabir antara mereka.

Bapa G : nak jalan kemana hari ni?
Teruna : Bandar je cik, dia nak carik barang katanya. Barang apa tak tau lah saya
Bapa G : oh..
Teruna : ??

Hampir 5 minit senyap tanpa suara. Dan ibu si gadis keluar dari tabir ruang utama dan ruang belakang membawa air serta biskut kering. Si teruna senyum kelat.

Ibu G : minum la ni sikit. Kamu sudah sarapan?
Teruna : ehh. Sudah cik. Terima kasih.
Ibu G : kamu malu-malu pula dengan kami.
Teruna : segan cik. Hehe
Bapa G : bila kamu nak hantar rombongan?
Ibu G : eh. Apa ayahnya ni?
Teruna : ehh. Duit takde lagi. Hehe
Bapa G : kamu bawa anak kami kehulu-kehilir. Apa orang kata nanti
Teruna : (eh. Malu ngan orang ke malu ngan Allah, lagi takut orang kata dari Allah yang menghukum) Kami naik kereta je cik, tak de la nampak berkepit sangat. Boleh saya tanya cik sikit
Bapa G : boleh takda masalah
Teruna : pakcik ngan makcik nak letak wang hantaran berapa ye?
Bapa G : kalau boleh 20 ribu
Ibu G : ehh. Tak kisah la, tapi kalau boleh acik nak lebih tinggi sikit dari orang sebelah ni
Teruna : Berapa tu cik?
Ibu G : dalam 25 ribu ke atas dan dulang 25 keatas pihak lelaki
Teruna : (amboi, ko melantak dulang ke ape? Wuhaa.. 25 ribu. Mana nak dapat, aduh) Tingginya acik, tak boleh rendah lagi ke?
Bapa G : itu nasib kamu la, kamu yang nak kat anak kami. Lagipun dialah satu-satunya anak perempuan kami, kene lah market sikit. Nak grand-grand camtu.

Si teruna hampir hilang akal apabila disebutkan harga si gadis itu. Dan si teruna cuba berbincang untuk merendahkan harga si gadis.

Teruna : nak Tanya lagi, kenapa anak acik tak pakai tudung?
Bapa G : itu kenalah Tanya maknya
Teruna : (ehh. Boleh pas-pas pulak dah)
Ibu G : ehh. Awak lah. Apa pulak saya. Awak yang sepatutnya didik anak
Bapa G : saya kan kerja. Mana ada masa
Teruna : (pulak dah, gaduh nanti) Ehh-ehh. Makcik pakcik. Kita lupakan dulu soalan tadi sebab kalau ikut makcik pun tak tutup kepala jugak. Maksudnya lebih kurang jugaklah. Nak Tanya lagi, anak acik pandai masak?
Bapa G : hmm.. haram. Tau-tau bangun tido pukul 12 lebih, bukan bangun pagi dah tu. Bangun tengahari. Terus makan tengahari.
Ibu G : apa la ayahnya, orang ni nak buat anak kita bini, dia cerita buruk-buruk pulak.
Bapa G : maknya pun sama suka bangun lambat juga.
Ibu G : abahnya!
Teruna : (kah kah kah.. bengong. Camtu pun nak cerita) Ehh.. acik sekarang saya da tau. Okeh. Soalan lagi. Boleh tak dia baca quran?
Ibu G : boleh sikit-sikit kot
Teruna : kali terakhir bila?
Ibu G : err. Darjah 1 agaknya.
Teruna : hmm.
Ibu G : kenapa?
Teruna : takda apa makcik. Soalan cepumas. Dia solat tak?
Bapa G : apa motif kamu Tanya semua ni. Dia kan selalu ikut kamu. Kamu tau la.
Teruna : kalau kat luar saya ajak dia solat, dia cakap datang bulan. Hari-hari datang bulan. Dia tau solat atau tak?

Hampir terkedu si bapa dan si ibu. Dan pada raut wajah mereka berdua terdapat tanda-tanda kemerah-merahan menahan amarah.

Teruna : boleh saya sambung lagi. Dia tak reti masak, tak reti solat, tak reti mengaji, tak reti nak tutup aurat sebelum dia jadi bini saya lagi. Dosa-dosa dia terang-terang pegi kat makcik ngan pakcik. Lagipun tak berbaloi harga 25 ribu untuk dia. Lain lah dia ni hafizah, 30 juzuk dalam kepala, bertutup litup habis dari bawah sampai ke atas dan tau jaga batas, haa.. itu barulah berbaloi 100 ribu pun saya sanggup bayar. Tapi orang macam tu kalau kahwin mereka memilih untuk serendah-rendah mahar. Sebab sebaik-baik perkahwinan adalah serendah-rendah mahar. Mata bapa si gadis direnung tajam oleh mata ibu si gadis. Keduanya senyap tanpa suara. Ketiga mereka menundukkan kepala. Lumrah adat untuk menjadikan anak perempuan untuk dijadikan objek pemuas nafsu hati menunjukkan kekayaan serta bermegah-megah dengan apa yang ada. Terutamanya pada majlis perkahwinan. Adat mengatasi agama. Dibiarkan anak perempuan dihias dan dibuat pertunjukkan di khalayak ramai. Sedang pada waktu itu akad telah dilafaz si suami, dan segala dosa anak perempuan sudah mula ditanggung oleh si suami. Amatlah rugi. Mahar berpuluh ribu dibayar pada isteri dan sepatutnya hanya si suami seorang yang berhak melihat, tetapi pada hari pertama perkahwinan iaitu semasa persandingan sahaja berpuluh ribu mata yang melihat si isteri. Seolah-olah si suami membayar mahar untuk mereka sekali.
Bapa G : tapi kan. Pakcik nak anak pakcik rasa sekali. Benda seperti tu kan sekali seumur hidup.
Teruna : pakcik nak anak pakcik rasa ke pakcik yang rasa grand?
Ibu G : tentulah kami berdua pun turut gembira.
Teruna : yeke? Saya sambung lagi ya. Acik, saya bukan apa. Sekarang dosa anak pakcik, pakcik yang tanggung. esok lusa lepas akad nikah terus dosa dia saya yang tanggung. pastu pakcik nak buat bersanding pulak. Setiap mata yang memandang saya akan dapat dosa. Lagilah saya berdosa sangat-sangat. Ibu si gadis segera mengambil langkah mudah dengan menarik diri daripada perbualan itu. Si ibu tahu, si teruna bercakap menggunakan fakta islam. Dan tidak mungkin ibu si gadis dapat melawan kata si teruna itu.
Bapa G : kau memandai pulak nak cakap agama ngan kami.
Teruna : ehh. Sory pakcik. Bukan saya nak cakap pasal agama. Tapi itulah hakikat sebenar. Kita terlalu pandang pada adat sampai lupa agama.
Bapa G : camni lah. Kamu sediakan 25 ribu, ngan 31 dulang. Kalau takde, kamu tak boleh kahwin ngan anak aku!
Teruna : lama lagilah camtu. Dalam umur saya 30 lebih, baru dapat masuk meminang. Kalau camtu pakcik, ‘izinkan saya berzina ngan anak pakcik’?
Bapa G : hoi! Kau dah melampau, ko baik-baik sikit cakap tu. Jangan main sedap mulut je.
Teruna : dengar dulu penjelasan saya pakcik. Pakcik tau tak apa sebab orang berzina dan banyak anak luar nikah? Sebab benda nil ah pakcik. Selalu ibu bapa perempuan yang meletakkan berpuluh ribu ringgit sampai pihak lelaki terpaksa menangguh hasrat untuk berkahwin. Tetapi cinta dan nafsu kalau tidak diiringkan dengan betul, syaitan yang jadi pihak ketiga untuk menyesatkan manusia. Akhirnya mereka mengambil jalan pintas memuaskan nafsu serakah dengan berzina. Mula-mula memang ringan-ringan dahulu pakcik, pegang-pegang tangan, peluk-peluk, pegang pinggul, dan sebagainya. Tapi lama-lama jadi berat-berat. Yang berat-berat tu pakcik sendiri pun boleh bayangkan.
Bapa G : apa kaitan kamu nak berzina pula
Teruna : yalah. Dah pakcik tak bagi kami kahwin sekarang, biar ada duit dulu baru boleh kahwin. kami nak lepaskan nafsu camna pakcik? Tiap hari saya tengok dia, dia tengok saya. Susah pakcik. Nafsu. Sebab tu saya dengan rendah hati minta izin pada pakcik untuk berzina ngan anak pakcik. Apa yang penting pakcik tahu yang saya dan dia nak berzina. Sebab rata-rata orang yang berzina ni ibu bapa tak tau. Nampak je biasa-biasa sedangkan da berzina. Err.. berzina bukan sahaja yang ehem-ehem je. Ada yang zina-zina ringan. Tapi sebab ringan tu yang akan jadi berat.
Bapa G : hmm. Kamu ni peliklah. Nasib baik pakcik cool je. Kalau orang lain, da lama angkat parang. Tapi kalau takde duit, camna kamu nak bagi dia makan
Teruna : hehe. Pakcik. Pakcik lupakah dengan apa yang telah Allah bagitau.

“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.” (an Nur 32). Takkan la kita tak yakin dengan apa yang Allah janjikan. Lagipun pakcik, kalau makan dan minum tu insyaAllah, berdaya lagi untuk saya beri pada dia. Tempat tinggal tu kita boleh bincang lagi. Kalau benda ni boleh menghalang kami dari melakukan perkara dosa dan sia-sia. Baiklah disegerakan. Pakcik pun tak mau perkara-perkara tak elok kan. Senyap tanpa kata bapa si gadis, merenung kata-kata si teruna. Segera bapa si gadis memikirkan cara untuk mematahkan kata-kata si teruna. Dan bapa si gadis mendapat akal.

Bapa G : kamu tau la zaman sekarang ni. Kalau ikut cara kamu tu. Mungkin kamu tak suka dengan persandingan, pakcik boleh terima. Tapi kamu kena la ambil kira apa orang lain yang akan kata. Tau-tau orang akan mengata anak aku kena tangkap basah dan kena nikah paksa dengan kamu. Mana nak letak muka ni.
Teruna : bagus juga cadangan pakcik tu. Kena tangkap basah 2 ribu je denda. Kat Malaysia takde hudud, dan kalau untung. Boleh nikah masa tu jugak. Bagus-bagus.
Bapa G : serius lah sikit.
Teruna : betul dah tu pakcik. Hehe. Tapi pakcik, saya tak kata pun takde walimatul urus. Sedang walimatul urus itu perlu untuk hebahkan yang anak-anak dah kahwin. itu cara islam. Ok. Tapi yang tak oknya, bersanding tu ha. Kesian saya pakcik, saya seorang bayar mahar untuk anak pakcik, orang lain pun dapat tengok. Siap kalau berhias secara berlebihan dan orang lain yang lihat menaikkan nafsu syahwat mereka, saya yang berdosa pakcik. Saya yang tanggung dosa dia. insyaAllah pakcik. Kita bukan nak buat apa pakcik. Syariat memang camtu. Maha baiknya Allah sebab jaga kita selama ini, tapi benda remeh-temeh camni pun kita masih pandang ringan dan kita tak menjaga apa yang telah Allah janjikan. Susah lah camtu pakcik.,Sory lah pakcik kalau ada kata saya yang membuat pakcik kurang senang ngan saya. Segala-galanya kita serah pada Allah, kita merancang je. Azan zohor berkumandang, jaraknya tidak sampai 10 dari surau berdekatan rumah si gadis. Si teruna memohon untuk ke surau dan mengajak bapa si gadis untuk pergi bersama. Namun ajakan ditolak dengan lembut. Lantas memberi salam dan memohon untuk keluar. Di birai tingkap bapa si gadis melihat si teruna mengeluarkan kopiah dari poketnya dan segera di pakainya. Masuk ke dalam kereta dan hilang dari penglihatan bapa si gadis tadi. Sedang si gadis yang sedari tadi berdiri di balik tirai bersama ibunya menitiskan air mata mendengar luahan kata-kata si teruna terhadap ayahnya. Tudung pemberian si teruna sebagai hadiah pada hari jadinya yang lepas digenggam erat. Ibu si gadis juga menitiskan air mata melihat pada kelakuan anaknya. Segera ibu dan si gadis ke ruang tamu menghadap ayahnya.
Ibu G : apa yang budak tu kata betul. Kita ni tak beratkan pada agama selama ni. Kita sambil lewa abahnya.
Bapa G : hmm.. ntahlah, tak tahulah saya. Keras betul budak tu kata tadi. Satu-satu kena. Dia pesan tadi, suruh bersiap, lepas zohor dia amik kamu.
Gadis : takde mood nak pegi la ayah. Ntah,,

Si gadis terus mencapai telefon bimbitnya dan menaip mesej.

Si teruna yang selesai mengambil wuduk tersenyum apabila membaca mesej yang baru sahaja diterima daripada si gadis

“andai Allah telah memilih dirimu untukku,
aku redha dan akan terus bersama mu,
aku juga akan terus pada agama yang ada padamu.” “ : )”

“petang ni takde mood nak keluar, Sory.

Minggu depan ayah suruh hantar rombongan.

Monday, June 4, 2012

Awas, wanita!

Sekarang ni ada satu trend penculikan yang diikuti dengan samun dan rogol, dihadapi wanita seawal-awal pagi hari di bandar raya Kuala Lumpur dan sekitarnya. Sudah ada rentetan peristiwa yang berlaku. Perhatikan:-
1. Pada 22 Februari, 2012, seorang remaja diculik dan dirogol bergilir-gilir di sebuah hotel di Pudu.
Dalam kejadian jam 11.30 malam itu, remaja berusia 17 tahun dan berasal dari Kundang itu dilaporkan diumpan tiga lelaki untuk bertemu sebelum dia diculik dan kemudian dirogol bergilir-gilir.


2. Pada 24 Mac, 2012, seorang wanita berusia 37 tahun bukan saja disamun tiga lelaki bersenjatakan pisau, tetapi turut dirogol bergilir-gilir oleh kumpulan penjenayah terbabit dalam teksi dinaikinya.
Dalam kejadian pada jam 3 petang berhampiran pasar raya di Kepong, mangsa mendakwa tiga lelaki merogolnya termasuk pemandu teksi (bekerja secara sambilan)


3. Pada 30 Mac, 2012, Harian Metro melaporkan seorang pelajar perempuan diculik sekumpulan tiga lelaki ketika menunggu bas di Jinjang, sebelum dipukul dan dipaksa melayani nafsu mereka di bilik sebuah hotel di Balakong.


Dalam kejadian jam 6 pagi itu, mangsa yang berusia 16 tahun mendakwa sepanjang tempoh berkenaan, dia dipaksa berbogel, dipukul dan ditendang serta diarah melakukan onani selain menjilat kaki semua lelaki terbabit malah, setiap aksinya itu dirakamkan kumpulan terbabit, namun mangsa mengakui tidak dirogol.
Dan terkini...
4. Dalam kejadian terbaru di hadapan sebuah rumah di Jalan Sri Hartamas, kelmarin, seorang wanita berusia 38 tahun menjadi mangsa kumpulan yang bersenjatakan pisau. Dia diculik, dirogol bergilir-gilir sebelum disamun.
Yang sedihnya, kejadian rogol itu dirakam oleh lelaki-lelaki itu konon untuk koleksi peribadi. Selepas jadi habuan nafsu buas mereka, mangsa dibebaskan lantas membuat laporan di Balai Polis Travers, Bangsar.
Apa yang terjadi sebenarnya?

Mangsa jalan sorang diri ke kedai. Masa tu, dia dihampiri dua lelaki tidak dikenali. Kedua-dua suspek kemudian pegang tangannya. Yang sorang, lepas tu, letakkan pisau di lehernya.
“Mangsa yang cuba melawan diugut dicederakan sebelum diheret masuk ke dalam kereta Proton Waja yang siap menunggu berhampiran kawasan berkenaan,”
Di dalam kereta, kepala mangsa ditutup menggunakan kain. Dia dirogol di situ, dalam kereta itu!


“Mangsa dibawa ke sebuah rumah kosong. Di rumah itu, penderitaan mangsa berterusan. Dia terus dinodai kumpulan berkenaan, dengan dirogol secara bergilir-gilir oleh ketiga-tiga haiwan bertopeng manusia itu. Dah puas, mangsa diserahkan. Episod berakhir dengan penculik, perogol dan penyamun itu mengambil telefon bimbit dan wang tunai RM100 miliknya. Kumpulan itu membawa mangsa sebelum meninggalkannya di bahu jalan di Jalan Tun Sambanthan,"
Mangsa ditemui orang awam yang membantu dan menghubungi keluarga sebelum tampil membuat laporan di balai polis berhampiran.
Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (Operasi dan Risikan) Kuala Lumpur , Asisten Komisioner Khairi Ahrasa ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu tetapi belum ada tangkapan dibuat setakat ini.


Polis berusaha keras memburu kumpulan itu. Kami masih meneruskan siasatan. Dan, polis tidak menolak kemungkinan kes-kes di atas saling berkaitan.


Kesimpulan
Culik, rogol dan samun - serangan ‘tiga serangkai' digunakan sekumpulan tiga lelaki yang bukan saja menculik dan menyamun mangsa tetapi juga menjadikan mereka ‘tawanan’ melampiaskan nafsu.

Awas, wanita!


Kumpulan ini bergerak dengan kereta Proton Waja hitam, berlegar-legar seawal jam 7 pagi di sekitar kawasan perumahan sebelum menculik mana-mana anda yang berjalan sendirian.
Jadi, berhati-hati, ya!

KEISTIMEWAAN BULAN REJAB

Bulan Rejab adalah bulan ketujuh daripada bulan-bulan dalam hitungan tahun qamariah.  Rejab bererti kebesaran dan dinamakan Rejab kerana bulan ini sangat dimuliakan pada zaman Jahiliah.  Dalam bulan ini juga mencatatkan sejarah penting bagi kehidupan umat Islam kerana dalam bulan ini mengandungi peristiwa Isra' dan Mikraj Junjungan Nabi Besar kita Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam satu peristiwa yang kita telah maklum keagungannya. Umat Islam digalakkan untuk beribadat sebanyak mungkin pada bulan Rejab ini kerana pada bulan ini Allah Subhanahu Wataala banyak memberikan pahala kepada mereka yang mengerjakan ibadat di dalamnya. Di antara amalan-amalan yang digalakkan ke atas orang-orang Islam untuk mengerjakannya pada bulan Rejab ini ialah:-
 
Pertama: Membaca Salawat kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam.
Umat Islam memang digalakkan untuk membanyakkan membaca salawat pada bila-bila masa terutama pada ketika pahalanya dilipat gandakan di dalamnya seperti pada bulan Rejab kerana membaca salawat sangat besar pahalanya.
Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam : Antara mafhumnya:" Barangsiapa yang membaca salawat untuk Ku satu kali, Allah bersalawat kepadanya sepuluh kali, dan barangsiapa bersalawat sepuluh kali kepada ku, Allah akan bersalawat kepadanya sebanyak seratus kali.  Dan barang siapa yang bersalawat kepada Ku seratus kali, maka Allah menulis di antara kedua-dua matanya kebebasan dari nifak dan kebebasan dari neraka.  Pada hari kiamat orang itu akan ditempatkan bersama orang-orang yang mati syahid". [Riwayat At-tabrani].
 
Kedua: Bertaubat.
Kita digalakkan untuk memperbanyakkan bertaubat pada bulan Rejab kerana bulan ini adalah bulan pengampunan.
 
Ketiga:  Berpuasa.
Kita Umat Islam digalakkan untuk banyak berpuasa  pada bulan Rejab. Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Al-Baihaqi.Maksudnya:  "Sesungguhnya di dalam syurga itu terdapat sebuah sungai yang disebutkan sungai Rejab, airnya lebih putih daripada susu dan lebih manis daripada madu, barangsiapa yang berpuasa satu hari pada bulan Rejab, Allah akan memberinya minum dari sungai itu".
 
Keempat:  Berdoa.
Apabila berada di bulan Rejab, kita berharap agar sampai pula pada bulan Syaaban dan bulan Ramadhan.  Bulan Ramadhan bulan yang dinanti-nanti oleh setiap orang Islam yang sentiasa merindui pahala besar.
Selain daripada itu banyak lagi ibadat-ibadat lain yang mempunyai banyak kelebihan untuk kita amalkan di bulan ini seperti bersedekah dan melakukan amal jariah yang lain.

Jagung Berwarna

Ini adalah jagung yang sebenar dipanggil "Permata Kaca", yang ditanam oleh Greg Schoen.Penyemai Greg Schoen mendapat benih dari Carl Barnes, seorang lelaki separuh umur di Cherokee dalam tahun 80-an-, di Oklahoma.
Beliau meninggalkan sampel beberapa varieti jagung, termasuk permata kaca. Malangnya, tidak tumbuh cukup banyak untuk menjual.






sayang nak makan jagung ni. cantik sangat. hehe.

 

Tuesday, May 22, 2012

jerrypah

Sayangku, aku pasti
Kau sebahagianku
Sayangku, aku yakin
Takdir kita bertemuBiarkan semua berlalu
All i know i’ll always have you
Pengganti tempat mengadu
Selamanya, engkaulah.. hanya
Sayangku, aku pasti
Takdir kita bertemu
Biarkan semua berlalu
All i know i’ll always have you
Pengganti tempat mengadu
Selamanya, engkaulah

Biarkan semua berlalu
All i know i always have you
Pengganti tempat mengadu
Selamanya, engkaulah.. hanya
Selama-lamanya
Selamanya

Sunday, April 29, 2012

dugaan 5.30 pagi

Ayah aku tiba-tiba ketuk pintu & panggil nama aku. Dia cakap nak gi hospital sebab perut dia sakit sangat, menyucuk-nyucuk. Aku dengan perasaan gelabah + mamai cepat-cepat pakai baju, ambik ape yang patot bawak ayah aku gi hospital. Keadaan sunyi sangat mase tu. Air mata aku cam paip air je keluar lepas ayah aku masok dalam wad kecemasan. First time aku tengok ayah aku menahan sakit camtu sekali. Dia macam nak nangis sebab terlampau sakit. 

Ayah kena tinggal kat hospital untuk beberapa jam. Kena buat test nak tahu ape penyakit dia. Ayah suruh aku antar adik-adik aku gi sekolah. Erk. First time nak bawak kereta sorang-sorang. Berani ke? Huhuh. Tapi sebab dah terpaksa, tak sanggop suruh adik aku jalan kaki, naik basikal, maka aku gagahkan dan beranikan diri drive sorang-sorang. Alhamdulillah, aku dapat antar adik aku dengan selamatnya. Heheh. Lega.

Nasib baik aku ade lagi kat rumah mase tu. Kalo aku takde camane la dengan ayah aku. Kene bawak kereta sendiri pegi hospital walaupun tengah sakit. Saya sayang ayah.

Thursday, February 23, 2012

Blue by BIGbang



gyeouri gago bomi chajaojyo urin sideulgo
geurium soge mami meongdeureotjyo

(I’m singing my blues)
paran nunmure paran seulpeume gildeullyeojyeo
(I’m singing my blues)
ddeungureume nallyeobonaen sarang oh oh

gateun haneul dareun got neowana wiheomhanikka
neoegeseo ddeonajuneun geoya
nimiran geuljae jeomhana bigeobhajiman
naega motna sumneun geoya
janinhan ibyeoreun sarangui mallo
geu eoddeon maldo wiro dwel suneun eobtdago
ama nae insaengui majimak mello
magi naeryeo-oneyo ije

tae-eonaseo neol mannago jugeul mankeum saranghago
parake muldeureo sirin nae maeum
nuneul gamado neol neukkil su eobtjanha

gyeouri gago bomi chajaojyo urin sideulgo
geurium soge mami meongdeureotjyo

(I’m singing my blues)
paran nunmure paran seulpeume gildeullyeojyeo
(I’m singing my blues)
ddeungureume nallyeobonaen sarang oh oh

simjangi meojeun geot man gata jeonjaengi ggeutnago
geu gose eoreo buteun neowana
nae meorissok saegyeojin Trauma i nunmul mareumyeon
chokchokhi gieokhari nae sarang
gweropjido oeropjido anha haengbogeun da honjatmal
geu isange bokjaphan geon mot chama
daesurobji amureojido anha
byeolsueobtneun banghwang saramdeureun watda ganda

tae-eonaseo neol mannago jugeul mankeum saranghago
parake muldeureo sirin nae maeum
neoneun ddeonado nan geudaero itjanha

gyeouri gago bomi chajaojyo urin sideulgo
geurium soge mami meongdeureotjyo

oneuldo paran jeo dalbicharae-e na hollo
jami deulgetjyo
ggumsogeseodo nan geudaereul chaja
hemaeimyeo i noraereul bulleoyo

(I’m singing my blues)
paran nunmure paran seulpeume gildeullyeojyeo
(I’m singing my blues)
ddeungureume nallyeobonaen sarang oh oh
(I’m singing my blues)
paran nunmure paran seulpeume gildeullyeojyeo
(I’m singing my blues)
ddeungureume nallyeobonaen sarang oh oh



TRANSLATION

The winter had passed
And the spring has come
We have withered
And our hearts are bruised from longing
(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh
Under the same sky, at different places
Because you and i are dangerous
I am leaving you
One letter difference from ‘nim’^
It’s cowardly but i’m hiding because i’m not good enough
Cruel breakup is like the end of the road of love
No words can comfort me
Perhaps my lifetime’s last melodrama
Now its final curtain is coming down
I was born and i met you
And i have loved you to death
My cold heart that has been dyed blue
Even with my eyes closed, i can’t feel you
The winter had passed
And the spring has come
We have withered
And our hearts are bruised from longing
(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh
I feel like my heart has stopped beating
You and i, frozen there, after a war
Trauma, that has been carved in my head
Once these tears dry up, i will moistly remember my love
I’m neither painful nor lonely
Happiness is all self-talk
I can’t stand something more complicated
It’s no big deal, i don’t care
Inevitable wandering, people come and go
I was born and i met you
And i have loved you to death
My cold heart that has been dyed blue
Even if you have left, i’m still here
(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh
Again tonight, underneath that blue moonlight
I will probably fall asleep alone
Even in my dreams, i look for you
And wander around while singing this song
(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh
(i’m singing my blues)
Used to the blue tears, blue sorrow
(i’m singing my blues)
The love that i have sent away with the floating clouds, oh oh
I LOVE BIG BANG

Wednesday, February 22, 2012

Whether you're trying to shed some lbs or just stay fit, these tricks to increase your metabolism from Heather Bauer, RD,CDN, will help you reach the finish line even faster.
1. Keep Hydrated I'm sure the general population thinks dieticians sound like a broken record when it comes to the whole water thing, but it really is important. Drinking the recommended eight glasses of water a day will help your body function at peak performance levels.

2. Keep Calcium Levels Up Current obesity research shows that a dip in calcium levels can trigger the same hormone that causes the body to hold onto fat to be released. Choose low-fat dairy, cheese, yogurt, salmon, tofu, and oatmeal.

3. Ditch the Drinks
 Happy hours and late night cocktails can do a number on your metabolism the next day. Research shows that the day after a night of drinking, there is a significant dip in your metabolic rate. Combine this with hangover cravings, and you've got a double disaster. 

4. Eat Constantly Snacking does not have to be a bad thing. If your stomach is growling, it means that you need more fuel. Not providing your body with food is a surefire way to slow down its basic functions. Choose high-fiber, high-protein snacks like low-fat cheese, fiber crackers, fruits, veggies, or Greek yogurt. Starving your body will sabotage all of your dieting efforts. 

5. Destress Yourself Stress raises the amount of cortisol in your body. Cortisol is a hormone that tells the body to hold onto fat in case of a stressful situation (think more natural disaster-level stress, not a bad day at work-level). Experiment with yoga or meditation as ways to lower stress levels and clear your mind. 

6. Decrease Diet Soda Although it's low in calories and seems like an easy swap for high calorie beverages, diet soda may actually have adverse effects on your metabolism. Water and seltzer are better options, but if you must drink diet soda, limit your consumption to two cans (not Big Gulps!) per week. 

7. Don't Forget Your ZZZ's Getting a least seven to eight hours of sleep every night is crucial to a healthy metabolism. Anything less can adversely affect your body's ability to burn calories. Surprisingly, excess sleep may do the same thing. It's best to keep a consistent bedtime and wake up close to the same time every morning 

8. Soak Up the Sun Research shows that when a person spends long periods of time in a darkened, dull environment, it stimulates the same physiological functions in the body as gaining weight and sleep. The best daylight hours are between 11 a.m. and 3 p.m., so make it a point to get up from your desk and take a brisk walk outside. Aside from soaking up rays, you'll rev up your heart rate and benefit from the fresh air. 

9. Work Out in the Cold Doing any type of cardio exercise in the cold can increase the ability of brown fat in the body to work at maximum capacity. Newly published research indicates that brown fat helps efficiently burn the white fat in your body, which is the considered that "bad fat." 

10. Drink Kombucha Tea This tea, which is made from the Kombucha black mushroom, has racked up accolades in almost every health area-claims range from easing arthritis to detoxifying the liver. The detoxifying nature of this beverage may help your body function at an optimal level, which means a healthy metabolism. 

11. Increase Weight-Bearing Exercises One pound of muscle burns 35 to 50 calories, while one pound of fat burns a measly 5 to 10 calories. Turning fat into muscle can increase your body's basal metabolic rate (BMR) by up to 40%. There's no need to hit the weights hard, either, simply using light weights at high repetition has been proven to tone muscle and burn fat 

12. Up Your Vitamin C Vitamin C and calcium are partners in crime when it comes to your metabolic rate. Calcium speeds up metabolism, while vitamin C helps the body absorb this mineral, creating an overall win-win situation. 

13. Vitamin B is Key Getting in all over your vitamin B, which you can do by incorporating small amounts of nuts, seeds, lean chicken, beef, and fish into your diet, helps maintain a healthy metabolism. Legumes are also a great source of B vitamins; plus they're chock-full of fiber. 

14. Drink Green Tea he polyphenols, specifically EGCG, in green tea have properties that rev up your metabolic rate. However, green tea takes dedication. You have to drink about 4-5 cups a day to see results. 

15. Avoid High Fructose Corn Syrup It's one of the most controversial issues in nutrition: Studies show that HFCS can make the body insulin-resistant. Also, when given the choice, the body stores fructose as fat before it does glucose. 

16. Try Interval Training Aside from curing workout boredom, interval training allows you to burn more calories in less time. This is a great way for busy people with less time to get in a maximum workout. 

17. Drink Oolong Tea Swap your second latte of the day with a fresh cup of oolong tea. Chinese medicine and celebrities alike tout the calorie boosting properties of this electrifying elixir. 

18. Spicy Peppers Take your pick: Jalapenos, chili, cayenne, habanero, etc.. These fiery little guys contain capsaicin, which is why you get a burning sensation in your mouth when you eat them. This same effect is created internally, causing a calorie burn for about 30 minutes afterward. 

19. Go Ginger The latest craze is to add ginger shots to juice, but if you're not into juicing, it also pairs nicely with veggies in a stir-fry. In addition to aiding digestion, it can speed up the body's digestion process by as much as twenty percent. 

20. Eat Oily Fish Fish such as tuna and salmon contain oil that increases leptin, which is a hormone responsible for controlling appetite. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Labels ♥